Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
M72, brak smarowania lewego cylindra
#16
Pemo napisał(a):Kiedyś jak odpaliłem sprzęt w ogóle bez napędu pompy to strasznie jarmoliło i był taki dźwięk że szok.
To przez pomyłkę, czy jakiś eksperyment ? Wink
Odpowiedz
#17
nagar napisał(a):Sprawdziłeś wkrętkę (robaczka) zaślepiający kanał olejowy od strony miski olejowej ?

A cóż to takiego? Nic o tym nie wiem.
Odpowiedz
#18
nagar napisał(a):
Pemo napisał(a):Kiedyś jak odpaliłem sprzęt w ogóle bez napędu pompy to strasznie jarmoliło i był taki dźwięk że szok.
To przez pomyłkę, czy jakiś eksperyment ? Wink

Wstyd się przyznać. Jak składałem silnik to jedna ze śrub która dokręca dekiel (podporę wału) od strony koła zamachowego była za długa i kolidowała z prętem napędu pompy oleju, była po prostu za długa. Jakoś to złożyłem i nie zauważyłem ze nie napędza mi pompy. Pewnie wydaje Ci się to dziwne, ale jakoś niechcący mi się to udało. Silnik odpaliłem i zaraz zgasiłem bo hałas był z rozrządu okrutny.
Odpowiedz
#19
Pemo napisał(a):
nagar napisał(a):
Pemo napisał(a):Kiedyś jak odpaliłem sprzęt w ogóle bez napędu pompy to strasznie jarmoliło i był taki dźwięk że szok.
To przez pomyłkę, czy jakiś eksperyment ? Wink

Wstyd się przyznać. Jak składałem silnik to jedna ze śrub która dokręca dekiel (podporę wału) od strony koła zamachowego była za długa i kolidowała z prętem napędu pompy oleju, była po prostu za długa. Jakoś to złożyłem i nie zauważyłem ze nie napędza mi pompy. Pewnie wydaje Ci się to dziwne, ale jakoś niechcący mi się to udało. Silnik odpaliłem i zaraz zgasiłem bo hałas był z rozrządu okrutny.

Książkę by napisał o pomyłkach przy ruskich sprzętach. Wink
Odpowiedz
#20
Pemo napisał(a):
nagar napisał(a):Sprawdziłeś wkrętkę (robaczka) zaślepiający kanał olejowy od strony miski olejowej ?

A cóż to takiego? Nic o tym nie wiem.

Nie masz przypadkiem luźnego bloku od k750 ?
Jak popatrzysz w blok od miski olejowej to na wysokości podpory przedniej jest wiercony kanał olejowy na przednią podporę i on musi być zaślepiony.
Tam jest wkręcona śrubka identyczna jak w cylindrze, taka zaślepka.
Odpowiedz
#21
nagar napisał(a):
Pemo napisał(a):
nagar napisał(a):Sprawdziłeś wkrętkę (robaczka) zaślepiający kanał olejowy od strony miski olejowej ?

A cóż to takiego? Nic o tym nie wiem.

Nie masz przypadkiem luźnego bloku od k750 ?
Jak popatrzysz w blok od miski olejowej to na wysokości podpory przedniej jest wiercony kanał olejowy na przednią podporę i on musi być zaślepiony.
Tam jest wkręcona śrubka identyczna jak w cylindrze, taka zaślepka.

Mam u kumpla wolny blok od M72, ale w swoim (najwcześniejszy kaśkowy) nie przypominam sobie czegoś takiego. Czyżbym musiał zdejmować miskę? :|
Odpowiedz
#22
Pemo napisał(a):[quote="nagar"][quote="Pemo"][quote="nagar"]

Mam u kumpla wolny blok od M72, ale w swoim (najwcześniejszy kaśkowy) nie przypominam sobie czegoś takiego. :|

Zrób zdjęcie wnętrza na wysokości przedniej podpory od miski olejowej to Ci pokarzę "robaczka"
Odpowiedz
#23
Pemo napisał(a):[quote="nagar"][quote="Pemo"][quote="nagar"]

Czyżbym musiał zdejmować miskę? :|

I o to jest pytanie Wink
Odpowiedz
#24
nagar napisał(a):
Pemo napisał(a):[quote="nagar"][quote="Pemo"][quote="nagar"]

Mam u kumpla wolny blok od M72, ale w swoim (najwcześniejszy kaśkowy) nie przypominam sobie czegoś takiego. :|

Zrób zdjęcie wnętrza na wysokości przedniej podpory od miski olejowej to Ci pokarzę "robaczka"

No to dopiero po świętach bo widać będę musiał zdjąć miskę olejową.... Już mnie szlag trafia, bo dalej tego sprzętu nie rozumiem. Czemu nie było olejenia jak silnik pracował a jak kręcę sztyca pompy to olej wali i to konkretnie. Co tam spieprzyłem już nie wiem. Cały motocykl złożony a tu w kółko rozbieranie i składanie. Chyba sprzedam złoma.
Odpowiedz
#25
Jak duża promocja to biorę klamota.
Jutro ochłoniesz Smile
Odpowiedz
#26
A probowałeś odpala..ć silnik na wykreconej miarce oleju? Pewnie nie. Dlatego zrob tali eksperyment. Ja nie mam takiego problemu bo nie mam srubki kontrolnej w emie. Nie pierwszy przypadek jest ze ten olej nie chce leciec przez jak to mowia podcisnoenie w skrzyni korbowej. Jak olej byl pod pokrywa to na pewno tam leci. Pisałes ze sprawdzales uklad smarowania to podejzewam ze pod wzglegem droznosci i szczelnosci. Przepraszam za brak polskich znakow.
Odpowiedz
#27
Balu napisał(a):Nie pierwszy przypadek jest ze ten olej nie chce leciec przez jak to mowia podcisnoenie w skrzyni korbowej.

Napisz coś więcej na temat podciśnienia w karterze i w związku z tym ograniczonego przepływu oleju bo mnie to bardzo zaciekawiło ?
Odpowiedz
#28
nagar napisał(a):
Balu napisał(a):Nie pierwszy przypadek jest ze ten olej nie chce leciec przez jak to mowia podcisnoenie w skrzyni korbowej.

Napisz coś więcej na temat podciśnienia w karterze i w związku z tym ograniczonego przepływu oleju bo mnie to bardzo zaciekawiło ?

Zrób prosty test taki jak Balu napisał. I wszystko stanie siie jasne. Możesz odkręcić pokrywkę regulacji, bagnet, albo prądnice. Może być nawet śruba przelotowa do bloku. Ale najlepiej pokrywkę regulacji "kłapanów".
Odpowiedz
#29
Pemo napisał(a):Mam taki problem że nie mam smarowania lewego cyklindra. Silnik jest po kapitalnym remoncie, kanały olejowe są drożne, pompa jest sprawna i napędzana, lecz po wykręceniu śribki kontrolnej wydostaje się tylko powietrze. Brak oleju.

Zębata pompa olejowa z dolniaka nie jest chyba aż taka sprawna aby tłoczyła powietrze zasysając je z karteru gdzie panuje podobno podciśnienie.
Odpowiedz
#30
nagar napisał(a):
Pemo napisał(a):Mam taki problem że nie mam smarowania lewego cyklindra. Silnik jest po kapitalnym remoncie, kanały olejowe są drożne, pompa jest sprawna i napędzana, lecz po wykręceniu śribki kontrolnej wydostaje się tylko powietrze. Brak oleju.

Zębata pompa olejowa z dolniaka nie jest chyba aż taka sprawna aby tłoczyła powietrze zasysając je z karteru gdzie panuje podobno podciśnienie.

Jeżeli już to nadciśnienie. Gdyby było podciśnienie to nic by ci nie wyciekało. :dokuczacz:
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  brak smarowania w K-750 silnik się grzeje i staje yablu66 43 6,276 06-05-2018, 09:20
Ostatni post: Dawid1981
  M72 dziwny dzwięk z lewego cylindea jacekniemiec 36 7,017 25-11-2017, 11:39
Ostatni post: fryta
  K 750 smarowanie prawego cylindra z magistrali nagar 12 4,404 26-09-2016, 14:25
Ostatni post: nagar
  Brak iskry na jednym cylindrze-prawym! dawidiusz2748 35 8,254 02-09-2016, 06:27
Ostatni post: czyzykel
  brak cisnienia oleju coś dziwnego marcin3ta 32 2,814 04-06-2012, 13:32
Ostatni post: marcin3ta

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości