Napęd na kosz "nowy" Ural
|
Liczba postów: 187
Liczba wątków: 26
Likes Given: 2
Reputacja:
1
Czołem, czy ktoś miał na stole napęd na kosz od "nowego" Urala? Może jakieś zdjęcia wnętrzności ? Jak ma się do napędu z Kijowa ?
Z tego co wiem, jest na sztywno, bez mechanizmu różnicowego, można go odłączać. I tyle wiem. Ciekaw jestem, jak z wytrzymałością w porównaniu z Dnieprowymi... ?
Dnieprowy znam dobrze.
Chodzi mi po głowie ewentualne zastosowanie takiego napędu do przeszczepa na piecu BMW.
•
Liczba postów: 276
Liczba wątków: 10
Likes Given: 6
Reputacja:
1
http://cvkustoms.com/PDF/Part_3D_Full_Ti...n_Diff.pdf
to jest tylko dołączanie koła jak się w błoto wjedzie.
Tylko, czy to jeszcze RuseK?
Reputacja:
1
dzięki , opracowanie pdf faktycznie wyczerpuje temat oraz zachęca mnie do zapolowania na taki zestaw.
•
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 1
Likes Given: 0
Reputacja:
0
Zawsze myślałem że w nowym uralu to jakieś ekstra super rozwiązanie, napęd bezawaryjny na dwa koła, a tu tylko dołączany kosz na sztywno, Eeeeeeeee..........
Bo liczy się droga, nie cel.
•
Liczba postów: 1,341
Likes Given: 1
Reputacja:
3
Takie rozwiązanie jest prostsze, tańsze a w terenie lepsze. Nowy Ural kosztuje krocie, produkowany jest w jednostkowych ilościach (w porównaniu z markami z UE czy Japonii) więc wodotryski nie sprzedawały by się. Prawa ekonomii na to nie pozwalają. Dla potrzebujących czegoś więcej pozostaje samodzielna rzeźba lub wykorzystywanie napędu z Dniepra MT16.
•
Reputacja:
1
(22-01-2021, 09:25)Jerzy napisał(a): Takie rozwiązanie jest prostsze, tańsze a w terenie lepsze. Nowy Ural kosztuje krocie, produkowany jest w jednostkowych ilościach (w porównaniu z markami z UE czy Japonii) więc wodotryski nie sprzedawały by się. Prawa ekonomii na to nie pozwalają. Dla potrzebujących czegoś więcej pozostaje samodzielna rzeźba lub wykorzystywanie napędu z Dniepra MT16.
No i z tym dnieprowym napędem miałem raz przygodę - zbudowałem sobie napędowca na bazie MT16 z piecem R80. Zrobiłem w sezonie 8k km, odwiedziłem kilka zlotów , trasa wakacyjna na Węgry, użytkowałem moto zgodnie z przeznaczeniem ani nie ostro ani nie delikatnie. I niby wszystko ok... Ale kontrolując stan napędu co jakiś czas, widziałem jak wszystko w oczach schodzi... R80 za mocno targa zespołem napędu, a dwa koła stawiają jednak duży opór, gdzieś ten moment obrotowy musi się podziać... Jak się bardziej konkretnie lata, to zużycie zespołów napędu jest na nieakceptowalnym poziomie. Jeszcze jeden sezon bym w tym stylu przjeździł, i już bym musiał nowych części napędu szukać. Ja już do tej rzeki nie wejdę raczej. Dla tego właśnie przyglądam się 2WD Urala...
•
Liczba postów: 1,341
Likes Given: 1
Reputacja:
3
Doskonale wiem, że napęd Dniepra z trudem znosi moc oryginalnego silnika a przy BMW wymięka. Niestety z Uralem może być niewiele lepiej. Na którejś edycji Kaziuków byli ludzie na nowych Uralach i mieli problemy z napędem w czasie jazdy po zwykłych błotnistych drogach a nie jakimś ekstremalnym ofrodzie. Oglądając filmiki na youtubie zobaczyłem, że wielu użytkowników ma podobne odczucia. U nich zawodzą drążki napędowe (ukręcają się) oraz przeguby krzyżaki. O sprzęgiełku gumowym nie wspominam, bo to znany wszystkim problem radzieckich bokserów. Jeżdżący ekstremalnie zastępują krzyżaki przegubami homokinetycznymi, a za drążki napędowe służą półosie samochodowe. No i największym problemem zdobycia zestawu napędowego do urala jest jego unikalność w przyrodzie i wynikająca z tego cena.
•
Liczba postów: 1,327
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1
Konrad, dobre opony, maneta do oporu i się wyjedzie bez napędu
Kawał żelastwa .......
Liczba postów: 3,758
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
(22-01-2021, 12:56)fryta napisał(a): Konrad, dobre opony, maneta do oporu i się wyjedzie bez napędu  Polemizował bym.
Mnie od jakiegoś czasu nic się nie ukręca.
Ale ja jeżdżę po emerycku.
boxer ponad wszystko
•
Liczba postów: 1,327
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1
Dobry zawias, wysoko zawieszony motocykl, szeroka guma, silnik na ciężkim kole i to musi dobrze jechać w terenie
Kawał żelastwa .......
•
Liczba postów: 588
Liczba wątków: 16
Likes Given: 3
Reputacja:
0
Pany, a ja was podziwiam, włożone w sprzęty miliony cebulionow, setki roboczogodzin, a potem ogniem w bagno żeby wszystko zdemolować, poukrecac, zmielić i na nowo robić.
Może ja już stary jestem, może sentymentalny ale mi by było szkoda mojej własnej pracy.
мт- одиннадцать
Liczba postów: 329
Liczba wątków: 7
Reputacja:
3
Bo to jest nie kończąca się historia , tu niema happy endu , to jest miłość bez wzajemności.
Piotr
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Fryta co masz na myśli mówiąc silnik na ciężkim kole? Pytam bo nie wiem.
Bo liczy się droga, nie cel.
•
Reputacja:
1
W BMW były montowane ciężkie i lekkie koła zamachowe. Fryta ma na myśli ciężkie koło zamachowe od Bremy albo nawet ciężkie sprzęgło ruskie zmotane z piecem BMW. To najcięższa możliwa opcja.
•
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 29
Likes Given: 24
Reputacja:
1
Chodzi o koło zamachowe.
W piecach BMW spotyka się ciężkie i lekkie.
Lubię fajne kawałki żelaza.
•
|