FORUM.REDMOTORZ.EU Strona Główna FORUM.REDMOTORZ.EU


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy   KalendarzKalendarz  photoshopPhotoshop
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj    MapaMapa Forumowiczów


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: karrad13
12 Grudzień 2010
Obrotomierz
Autor Wiadomość
fryta 
lokalny watażka


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 1223
Skąd: stamtąd
Wysłany: 20 Styczeń 2010   Obrotomierz

Ktoś próbował zakładać taki "gadżet" do swojego ruska? mechaniczny rozumiem że raczej ciężko ale elektroniczny? ktoś ma jakieś w tym doświadczenie?

ps. próbowałem coś poszukać na forum ale wyszukiwarka niestety nie współpracuje ze mną, wyświetla mi zawsze wszystkie posty i jest ich zawsze łącznie 1943! - weź to wszystko przejrzyj.
_________________
Kawał żelastwa .......
Ostatnio zmieniony przez Gumiś 17 Październik 2010, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
świdro 
lokalny watażka


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 876
Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 20 Styczeń 2010   

a czy to komu do szczęścia potrzebne? przeca rus to nie żadna maszyna do wyścigów ino kuń pociągowy... poza tym masz na blacie licznika zakresy prędkości (obroty) na odpowiednich biegach wiec tak czy siak to zbędny gadżet
_________________
<<==AVE RUS==>>
 
 
 
fryta 
lokalny watażka


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 1223
Skąd: stamtąd
Wysłany: 20 Styczeń 2010   

Niby zbędny ale fajnie by było popatrzeć sobie na jakich obrotach jadę :) W samochodach też kiedyś mówili że to zbędny gadżet a teraz? każde auto go ma (no prawie każde) :)
_________________
Kawał żelastwa .......
 
 
świdro 
lokalny watażka


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 876
Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 20 Styczeń 2010   

mam cos takiego, nie wiem od czego (fabryczna produkcja) mialem to w malcu podpiete na chwile,

ogolnie idea czegos takiego jest prosta: mozna to zrealizowac na jednym ukladzie

mysle tu o programowalnej kostce typu AtMega albo nawet ATtiny tylko trzeba programa napisac co by zliczal impylsy np z przerywacza (zapl mech) albo z hallotronu i przeliczal to na np napiecie na wyjsciu

inna mozliwoscia jest zast przetwornika czestotliwosc na napiecie i odpowiednie wyskalowanie wygnału wyjscowego na wyhylenie wskazowki

o np cus takiego: http://www.elportal.pl/pdf/k04/61_087.pdf

ot takie elektroniczne dywagacje :mrgreen:
_________________
<<==AVE RUS==>>
 
 
 
karrad13 
Wieszcz wodzirej


Login SKYPE: ural685
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 2087
Skąd: Cięciwa

Wysłany: 20 Styczeń 2010   

Może być na przykład talie coś , występuje też na 6 V
 
 
 
MłodySzwagier 
Majster


Login SKYPE: rusekm-72
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 233
Skąd: Chojnice
Wysłany: 20 Styczeń 2010   

Ja miałem przy mojej piekielnej niemocy elektroniczny obrotomierz od Fiata 125P :razz: Proste podłączenie (3 kabelki). Trzeba go tylko odpowiednio wyskalować. Zamontowałem go na piórze (osłonie na nogi). Fajny bajer ale uważam że zbędny.
 
 
 
Balu 
Wieszcz wodzirej


Login SKYPE: balu1939
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 2282
Skąd: Jasło/Żółków
Wysłany: 20 Styczeń 2010   

Słyszałem że obrotomierz od cewki obrotów można podpiąć bardzo łatwo.
_________________
https://plus.google.com/u/0/108851024980527020235/photos
 
 
 
stepa 
Wieszcz wodzirej


Login SKYPE: bloniak1997
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 4199
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 20 Styczeń 2010   

Miałem obrotomierz jakiś fabryczny ale do czterocylindrowca czyli wynik dzieliłem przez 2 i działało toto fajnie,podłączenie to 3 kabelki,niby gadżet ale miły do jazdy a niezastąpiony przy regulacji gaźników.Jakoś nadszedł jego kres i padł ale jeszcze se zdziełam obrotomierz;a bez zegarka godzinowego to trudno mi dziś wyobrazić sobie jazdę.Takie przyzwyczajenia.
_________________
only diesel
 
 
marcysd 
Wieszcz wodzirej


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 1574
Skąd: Kielce
Wysłany: 20 Styczeń 2010   

takie cuś znalazłem: http://www.youtube.com/watch?v=YzeH3l5_7I0
a tu o nim: http://www.elektroda.pl/r...brotomierz&sid=
Ale pasuje jak pięść do oka :-)
_________________
marcysd
 
 
dawers 
mitoman-gaduła


Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 329
Skąd: Poznań
Wysłany: 22 Styczeń 2010   Re: Obrotomierz

fryta napisał/a:
Ktoś próbował zakładać taki "gadżet" do swojego ruska? mechaniczny rozumiem że raczej ciężko ale elektroniczny? ktoś ma jakieś w tym doświadczenie?

ps. próbowałem coś poszukać na forum ale wyszukiwarka niestety nie współpracuje ze mną, wyświetla mi zawsze wszystkie posty i jest ich zawsze łącznie 1943! - weź to wszystko przejrzyj.


Mam taki obrotomierz VDO, jak dobrze pamiętam pozostał mi po VW Garbusie. Z tyłu jest przełącznik na 2-4-6-8 cylindrów i wyjścia elektryczne na +12V lub +6V zasilania , 1 to sygnał z przerywacza brany z cewki i - z masy pojazdu. Bardzo proste podpięcie i pasuje do wielu pojazdów z silnikami czterosuwowymi.

[ Dodano: 22 Styczeń 2010 ]
świdro napisał/a:
a czy to komu do szczęścia potrzebne? przeca rus to nie żadna maszyna do wyścigów ino kuń pociągowy... poza tym masz na blacie licznika zakresy prędkości (obroty) na odpowiednich biegach wiec tak czy siak to zbędny gadżet


obroty są o tyle ważne, o ile wiesz jak rozkłada się krzywa mocy w silniku. Uważam że to bardziej potrzebne niż kolejna saperka lub para granatów przy motocyklu :wink:


_________________
Alkohol i Brawura
 
 
fryta 
lokalny watażka


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 1223
Skąd: stamtąd
Wysłany: 22 Styczeń 2010   

ooo fajnie nawet dawers to wygląda - masz to na sprzedaż? jak coś to daj znać na PW.
_________________
Kawał żelastwa .......
 
 
sloneczny 
Majster


Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 276
Skąd: Dobrzyków k/Płocka
Wysłany: 22 Styczeń 2010   Re: Obrotomierz

dawers napisał/a:


Mam taki obrotomierz VDO, jak dobrze pamiętam pozostał mi po VW Garbusie.


Jaka jest jego średnica ?
 
 
 
dawers 
mitoman-gaduła


Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 329
Skąd: Poznań
Wysłany: 22 Styczeń 2010   

średnica około 85mm , datowany 9.68.
nie jest na sprzedaż, ale czasem mozna coś podobnego trafic na aukcjach. Mysle że ten był pierwotnie akcesoryjnym obrotomierzem do VW Garbusa, gdzie w opcji było kilka dodatkowych zegarów.
_________________
Alkohol i Brawura
 
 
jbr 
Wieszcz wodzirej


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Gru 2006
Posty: 1843
Skąd: Płock
Wysłany: 22 Styczeń 2010   

Do puszek dnieprowych MT obrotomierz taki to fajna sprawa i nawet nieźle wygląda:
 
 
zundapp750 
Majster

Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 211
Skąd: Żagań
Wysłany: 22 Styczeń 2010   

na obrotomierz łatwiej się motocykl reguluje ( tak regulowałem starą yamahę virago )
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Untitled document